Skip to Content

Vanliga frågor

En förpackning färgar upp till 600 gram tyg med den mättade nyansen (upp till 1,8 kg tyg med ljusare nyanser). Använd flera förpackningar om du vill färga större mängder tyg (t.ex. räcker 2 förpackningar till att färga 1,2 kg tyg i den mest mättade nyansen).

Använd alltid hela förpackningen på en gång. Du kan använda upp till 5 förpackningar i en tvätt.

Färgblandningsreglerna gäller, dvs. så att blå färg på ett rött tyg ger en lila slutfärg.

Mönster på tyget kan också synas efter färgningen.

Fläckar, områden som har bleknat eller blekningsmärken täcks inte alltid av färgen.

Använd inte extra salt eller fixering när du använder Dylon färg för maskin. DYLON maskinfärg innehåller det som behövs. Däremot behöver du salt till handfärgerna.

Om du använder 3 tvättprogram när du färgar dina jeans med Dylon, så förbrukar du ca 60 liter vatten. Tillverkning av ett enda par nya jeans förbrukar omkring 8000 liter vatten – det mesta går åt till bomullstillverkning och bevattning av fälten.

Du kan behandla färgade tyger på samma sätt som nya. Färgen håller sig längre om du använder kulörtvättmedel i stället för universaltvättmedel.

Färgade tyger är som nya när det gäller färgen. Färgade tyger ska tvättas med liknande färger för att minimera risken för att de färgar av sig. Röda tyger ska till exempel inte tvättas tillsammans med vita.

Ja, ibland. Men du måste först avfärga med DYLON Pre-Dye för att få bort den ursprungliga färgen.

Ja, det går bra att färga urtvättade tyger och färgblandningsreglerna gäller.

Det bästa resultatet får man på rena tyger utan fläckar. Fläckar täcks inte alltid vid färgning och kan fortfarande synas.

Ja, men maskinen måste göras ren med en separat tvättcykel (helst 40 °C). Det krävs för att det inte ska vara någon risk för att det finns spår av textilfärg kvar i maskinen.

Det är viktigt att rengöra tvättmaskinen efter färgning på det sätt som beskrivs ovan för att förhindra missfärgningar.

Ja, efter den första tvätten efter färgningen kan du torka dina färgade tyger i torktumlare. Du kan behandla dina DYLON-färgade tyger som vilka andra färgade tyger som helst.

Ja, det går att använda DYLON textilfärg i toppmatade maskiner. Produkten inte ska används i toppmatade tvättmaskiner som är tillverkad i USA eftersom trumman i dessa roterar på ett annat sätt än i europeiska  frontmatade/toppmatade maskiner.

Ja, DYLON har en serie handfärger.

DYLON skadar inte tvättmaskinen. Eftersom DYLON är ett färgmedel kan det hända att gummidelar, till exempel packningar, missfärgas något. Missfärgningen påverkar inte senare tvättar. Vi rekommenderar att du följer instruktionerna i förpackningen och rengör tvättmaskinen genom att köra en tom tvättcykel (40 °) efter färgning. Rengör tvättmaskinens gummiring noggrant efter rengöring av maskinen. Man kan använda även lite blekmedel på en gammal trasa när man torkar gummiringen. Kan vara bra att man gör det innan sista ”rengöringstvätten”.

Ett 40°C program är nödvändigt för själva färgningsprocessen. Det är bäst att använda det längsta 40°C bomullsprogrammet. Använd inte snabbtvätt, förtvätt, eller eko-program. Du får bästa resultat om du använder ett standard 40°C program för färgad tvätt. Lägre temperaturer eller andra program (te.x fintvätt) är möjligt men resultatet kan bli sämre. Läs bruksanvisningen noga innan du börjar färga.

Ja, det går att stryka färgade tyger – precis som vilka som helst nya eller färgade tyger …

Mönstren finns troligen kvar efter färgning och syns med den nya färgen.

Dylons handfärger innehåller samma färgpigment som färgerna för maskintvätt. Precis som att restfärg från maskinfärgning är ok att spolas ut i avloppet med tvättvattnet kan den använda handfärgen hällas ut i avloppet. 

Maskintextilfärger:

Bruksanvisning

  1. Väg de torra tygerna och kontrollera att du har tillräckligt av DYLON textilfärg.
  2. Tvätta tyget noggrant, även om textilen är ny, så att fläckar eller osynliga behandlingsämnen avlägsnas.
  3. Använd gummihandskar och töm hela förpackningen/förpackningarna i tvättmaskinens trumma (inte i tvättmedelsfacket). Se till att trumman är torr och färgpigmenten har gått igenom hålen i trumman för att undvika att pigmenten fastnar i det våta tyget.
  4. Lägg in de fuktiga ovikta tygerna. Använd ett 40°C program för bästa resultat (Undvik förtvätt, eko eller halvmaskinprogram).
  5. När programmet är klart, fyller du på tvättmedel och kör ett 40°C program igen.
  6. Ta ut tyget ur maskinen, fyll på tvättmedel och kör ett 40°C program med maskinen tom för att rengöra den.
  7. Torka inte tyget i direkt solljus eller stark värme och tvätta det separat några få tvättar.

Obs: Efter avslutad färgning, rengör noggrant tvättmaskinens gummiring både inuti och utanpå.

Praktiska tips:

Passar för bomull, linne och viskos som suger åt sig färgen ordentligt. Lämpar sig även för andra cellulosafibrer såsom modal, rayon, cupro och jute. Blandfabrikat och material av konstfiber såsom polyester, akryl och nylon (polyester/bomull och polyester/viskos) får en ljusare nyans på grund av att färgen inte tar på syntetiska fibrer.

Ylle, silke, 100% konstfibrer (polyester, akryl, nylon) och specialbehandlade tyger (textilier som kräver kemtvätt eller vattenfasta tyger) kan inte färgas. Använd DYLON handfärg 50g för ylle och silke.

En förpackning färgar upp till 600g tyg (tex. jeans, badlakan eller ett lakan) till den angivna färgen och upp till 1,2kg tyg (tex. ett påslakan för dubbelsäng) till en ljusare nyans.

Tillsätt inte salt, det är redan färdigblandat i färgen. Färga bara hälften av den maximala kapaciteten i tvättmaskinen för att undvika ojämna resultat. Färgningen täcker inte alltid fläckar som urblekta områden eller blekningsmärken.

Efter färgning tvätta textilerna separat eller med liknande färger i de första två tvättarna.

Textilfärg tar inte på polyestersömmar.